English

Ifjúsági tábor rekonstrukciója

 

IFJÚSÁGI TÁBOR REKONSTRUKCIÓJA

A 60’ as években létesült tábor elsősorban gyermekek elhelyezését, nyári nyaraltatását célozta meg. A típustervek alapján előregyártott faházakat az oroszlányi szénbányák

dolgozói társadalmi munkával helyezték el  és fejezték be a szakipari,kertalakítási munkákkal. Az akkori igényeknek megfelelő épületállomány 4 évtized alatt lejesen elhasználódott.

A konyha-étterem főépület tartószerkezete,falazott szerkezetei  megmenthetők.

LAKÓDOBOZOK

A rekonstrukció eredményeként alapvetően idényjellegű marad a felhasználás, de a gyerekek táboroztatásán túl családok számára is lehetővé válna a létesítmények használata. Ezt szolgálja  az új könnyűszerkezetes lakódobozok variálható alaprajzi kialakítása.

PARK

A tábor használhatóságának feltétele az épületállomány korszerűsítésén túl a park rendezése,élhetőbbé, használhatóbbá tétele. Fontos a sportpályák korszerű felújítása,újra használatóvá tétele.A kis szállásépületek  újragondolása elválaszthatatlan a kiszolgáló főépület  funkcionális átszervezésétől és egy barátságosabbá formált építészeti arculat megteremtésétől.

KÖZÖSSÉGI ÉPÜLET

A jelenlegi,teljesen amortizált, leromlott állagú konyhaépületet közösségi hellyé kívánjuk alakítani oly módon, hogy belső,alaprajzi átalakítással egy büfé,fedett-nyitott közösségi tér és vizes blokk,raktárak kerülnek az eredeti konyhaüzem,szociális rész helyére. Feltételezésünk szerint ekkora főzőkonyha ma már nem üzemeltethető gazdaságosan. A reggeli kisebb,szerényebb,büfé jellegű  infrastruktúrával megoldható, a főétkezést  beszállítással lehet  megoldani.

 

Tervező: Vincze László DLA
Munkatárs: Lőcsei Vera,Simoncsics Dániel,Szőke Zsófia
Tervezés éve 2017