English

Felső Svábhegyi út_Társasház II.Budapest

 

Budapest XII, Felső Svábhegyi út
4 lakásos társasház

Az 1952 m2 –es Felső svábhegyi telken egykor földszintes családi ház állt, mely először 1894-ben kapott fennmaradási engedélyt, ezután többször bővítették.A környező épületek heterogén képet alkotnak, találunk közöttük emeletes társasházakat, családi házakat és sorházakat is, melyek többségében a 60-70-es évek után épültek. Több szomszédos telekre és az utca túloldalára is jellemző kialakult állapot a szabadon álló és telek első felét elfoglaló beépítés.


Beépítés
Az új telepítésnél fontos szempont volt, hogy a telken elhelyezhető négy lakás mindegyikének délkeleti, vagy délnyugati tájolású nappali tere legyen . A beépítés két egymásra harapó kubusból jön létre, melyek egymáshoz képest félszint eltolásban ülnek a terepen és két-két lakást foglalnak magukba.Az érvényben lévő szabályozási előírások  szerint csak a félszint eltolással lehet olyan beépítést,alaprajzokat  megvalósítani, ami  a magassági korlátozások ellenére optimális alapterületi felhasználást eredményez.


Tájolás
Az épületet illeszkedve az utcaképhez és a kerületi előírásokhoz a telek első felébe helyeztük el, az északi, utcai oldalra helyezve az összes alárendelt helyiséget és a közlekedőmagot, délkeletre és délnyugatra megnyitva a négy lakás összes lakó és nappali funkcióját. Így létrejön három egymáshoz képest 100-150 cm szinteltolásban lévő déli tájolású kertrész. Ezekből kettő a földszinti lakásokkal áll privát kapcsolatban, egy pedig teljesen közösségi használatra kerül kialakításra.

Tervező: Vincze László DLA -Parádi Kornélia
Építész munkatárs: Nagy Péter
Épületgépészet: Kiss József-Sor Zoltán _PhQ
Elektromos terv: Mészáros Balázs_BATI VILL
Statikai terv: Ther Tamás
Kertterv: Open Air Design_Massany Edina
Közlekedés: Rhorer Ádám
Látványtervek: Császár Szabolcs
Tervezés: 2018