English

E4_02

 

Épületeinknél egyre fontosabb szempont a környezettudatosság, az energiahatékonyság, a fenntarthatóság. Az EU az egyes tagállamoknak mind szigorúbb irányelveket szab az épületek energiafelhasználása terén. 

A feladat egy olyan energiatudatos családi ház megtervezése volt, amely kielégíti a várhatóan 2020-tól bevezetésre kerülő új épületenergetikai előírásokat, közel nulla energiafelhasználású és energiaszükségletének jelentős részét megújuló energiaforrásokból fedezi. A tervezési programot a WIENERBERGER Zrt. magyarországi csapata állította össze. A tervezési munka alapját egy nagyon részletes és alapos energetikai tanulmány adta, mely a közel nulla energiaigényű lakóépületek építészeti és gépészeti optimalizálását vizsgálta különböző szempontok alapján, úgy mint: az épület tömegformálása, az ablakfelületek aránya, tájolása, az alkalmazott szerkezetek, az árnyékolás, a beépített épületgépészeti rendszerek. A tervezés során törekedtünk a fenti tényezők legoptimálisabb megoldásainak integrálása mellett építészetileg egyedi, magas esztétikai minőségű házak megformálására.

A  WIENERBERGER Zrt - vel összeállított projekt egy földszintes és egy emeletes mintaépület kidolgozását célozta meg.


Földszintes ház

Az egyszerű, vakolt struktúrájú földszintes tömeget sátortető fedi le, melyet egy a gépészeti kivezetéseket magában foglaló könnyűszerkezetes kürtő zár. A tető a külső falakon túlnyúlva filigrán acél oszlopokra támaszkodó tornácot képez, mely a nyári időszakban természetes árnyékvetőként szolgál. Téli időszakban az acél oszlopok közé szerelt keretes üvegtáblákkal a tornác zárható, így hozva létre egy napcsapdaként is működő puffer teret. Ebben a változatban egy külső-belső megközelítésű átlagosnál nagyobb méretű gépészeti-fűtési helyiség teszi lehetővé az adott konkrét helyből, építtetői igényekből fakadó faelgázosító kazán, gázüzemű rendszer, vagy hőszivattyú elhelyezését.
http://www.yzwatch.co.uk

 
Tervező: Vincze László DLA - Pintér Viola
Látványtervek: Papp Tamás
Energetika: Cser Ildikó
Tervezés: 2013
   
Megbízó: WIENERBERGER Magyarország