English

Ifjúsági tábor rekonstrukciója

 

A 60’ as években létesült ingatlan együttes elsősorban gyermekek elhelyezését, nyári nyaraltatását célozta meg. Az típustervek alapján előregyártott faházakat az oroszlányi szénbányák
dolgozói társadalmi munkával helyezték el ,és fejezték be a szakipari,kertalakítási munkákat. Az akkori igényeknek megfelelő épületállomány 4 évtized alatt lejesen elhasználódott.
A konyha-étterem főépület tartószerkezete,falazott szerkezetei  megmenthetők.

 

LAKÓDOBOZOK


A rekonstrukció eredményeként alapvetően idényjellegű marad a felhasználás, de a gyerekek táboroztatáson túl családok számára is lehetővé válna a létesítmények használata. Ezt célozza az új könnyűszerkezetes lakódobozok eltérő alaprajzi kialakítása.

PARK

A tábor használhatóságának feltétele az épületállomány korszerűsítésén túl a park rendezése,élhetőbbé, használhatóbbá tétele. Fontos a sportpályák korszerű felújítása,újra használatóvá tétele.A kis szállásépületek  újragondolása elválaszthatatlan a kiszolgáló főépület  funkcionális átszervezésétől és egy barátságosabbá formált építészeti arculat megteremtésétől.

KÖZÖSSÉGI ÉPÜLET

A jelenlegi,teljesen amortizált, leromlott állagú konyhaépületet közösségi hellyé kívánjuk alakítani oly módon, hogy belső,alaprajzi átalakítással egy büfé,fedett-nyitott közösségi tér és vizes blokk,raktárak kerülnek kialakításra az eredeti konyhaüzem,szociális részből. Feltételezésünk szerint ekkora főzőkonyha ma már nem üzemeltethető gazdaságosan. A reggeli kisebb,szerényebb,büfé jellegű  infrastruktúrával megoldható, a főétkezést  beszállítással meg lehet  oldani.

 

 

 

Tervező: Vincze László DLA
Munkatárs: Lőcsei Vera,Simoncsics Dániel,Szőke Zsófia
Tervezés éve 2017