English

Villaépület bővítése - Budapest VI.ker.

 

Védett műemléki környezetben a Rippl Rónai utca és a Benczúr utca sarkán található az 1885-ben épült villaépület, mely az 1930-as években jelentős átalakításon ment keresztül. Maga az épület nem áll védettség alatt.

A ház két alsó szintjén irodatereket alakítottunk ki, a legfelső szinten egy lakás kapott helyet. A meglévő épületet egy vízszintes síkkal az ereszvonal alatt képzeletben elvágtuk, és lebontottuk az efölött húzódó tetőszerkezetet. A megmaradó  bázisra kerül fel az új emelet és tetőtér bővítmény.

A tagozatokkal, párkánnyal, homlokzati rizalitokkal formált vakolt eredeti homlokzatstruktúrát helyreállítottuk. A rákerülő fal és tető kubus homogén, simított STO VENTEC szerkezetből épült össze a földszinti vakolattal megyegyező színben. A megmentett régi és a felépített új didaktikusan szétválasztott elemei látni engedik az épület átalakulását, és egyben az igazodást is szolgálják. A több síkból szerkesztett magastető a Rippl Rónai - Benczúr sarokról vízszintesen indul, majd egy alacsonyabb pontra törik vissza az átellenes sarkoknál.

Tervező: Vincze László DLA - Parádi Nelli
Látványterv: Éltető Zsófia
Munkatárs: Kotsis István, Markó András
Gépészet PhQ Kft. - Sor Zoltán, Kiss József
Elektromos tervező: Dorterv Kft. - Dorgai Károly
Statika: Konstruaterv Kft. - László Viktor
Épületszerkezetek: Kálló Attila, Rákosa Sándor
Bonyolító: ÉPBER Kft.
Tervezés : 2011-