English

Siófok Európa Szálló

 

Előzmények

A meglévő ingatlan együttes Siófok 1960-as években induló építészetileg legjelentősebb szállodafejlesztése,a kor kitűnő építészeinek közreműködésével. A Művészet című folyóirat 1966-os számában részletesen foglalkozik építészeti és képzőművészeti vonatkozásaival. Részlet a tanulmányból:

"Idegenforgalmunk - s ezzel együtt népgazdaságunk - egyik fő gondja a Balaton propagálása és kihasználása: a tavat adottságai hazánk egyik legjelentősebb vonzerejévé avatták. E kihasználás egyik gátja azonban a szállodai problémák megoldatlansága, hiszen a vendég pénzéért zavartalan kényelmet, nyugalmat, színvonalas szórakozási lehetőséget kíván a szép környezet mellé. E gondokon kíván enyhíteni az az együttes, mely Siófokon készült el Polónyi Károly és Czigler Endre tervei alapján. Első tagját, a Balaton Szállót, 1962-ben adták át rendeltetésének, az utolsó komplexum, a tizenhárom emeletes Európa Szálló pedig ez év (1966) nyarán kezdte el működését. A négy szálloda: a három hatemeletes, a Balaton, a Lidó és a Hungária a Siófok étteremmel, az Éden bárral, a sort záró Európával, s a velük szemben megnyílt ABC áruházzal új színt jelent a már régebben épült motel és a Vénusz szálló szomszédságában."                                                              

(Művészet - 1966)

 

Tervezési program

Olyan arculati, építészeti frissítés elérése a cél, mely a meglévő értékes modern építészeti örökséget menti, a végzetesen amortizálódott építészeti, városképi elemeit felújítja, átalakítja, vagy lecseréli. Ennek a beavatkozásnak a kulcsa  a meglévő néhai központi konyha – étterem nem jelentős átalakításával egy nagyvonalú, földszint + 1 emeletes épület létrehozása.

Program:

  1. 800 főt befogadó konferenciatér kiszolgáló, szerviz elemekkel. Helye a mostani, használaton kívüli központi étterem földszintje és új emeleti ráépítése.
  2. Új étterem – konyha a konferenciarészhez közvetlenül kapcsolódva. Tervezési feladat  a két egymás melletti funkció térbeli elhelyezése, közlekedési kapcsolatai.
  3. A létesítményekhez szervesen kapcsolódó wellness, mely optimális pozíciója az Európa Hotel alatti lepény alakú tömeg. A wellness és lobby egy bárrésszel alkotna közös egységet, melynek térbeli kialakítása tervezési feladat.
  4. I. osztályú kb. 500-700  m2 alapterületű reprezentatív irodaház részleg a meglévő Éden Bár helyére, azt 90 fokkal a Balaton felé fordítva. Ennek a konferenciaközponttal nincs közvetlen összekötése.
  5. A konferenciaközpont és Hotel Európa között közvetlen fedett összekötést kell  kialakítani. Meg kell vizsgálni a földszinti és felszín feletti híd, lábakra állított folyosó kialakításának lehetőségét, figyelembe véve a közlekedési főirányok szétválasztását.
  6. A konferenciák idejére telken belüli parkolóhelyek biztosítása. Ez csak a zöldfelületi mutató terhére lehet, különösen költséges a kötelező olajfogók kialakítása. Alternatív megoldás a meglévő Kinizsi utcai parkoló ingatlan kapacitásának felhasználása, bevonása az engedélyeztetési eljárásba.
  7. A Hotel Európa 3 jelenlegi felvonója nem megfelelő méretű, legalább egy felvonóakna bővítése szükséges,mely műszakilag megoldható a szomszédos szervizhelyiség területéből.   
  8. A fejlesztési koncepció ütemezésének felállítása. A kivitelezés ütemezése és a főidényi működtetés összehangolása. A várható beruházás becsült költségelemzése.
  9. A Hotel Europa alatti földszintes lepény lapostetős födémének beépítésével elegáns, tetőteraszos étterem – bár létesítése, mely a hotelből és a közterületről egyaránt megközelíthető, a hoteltől akár független üzemeltetéssel.
Tervező: Vincze László DLA - Parádi Nelli
Látványtervek: Császár Szabolcs
Energetika: Kádas Károly
Tervezés: 2013