English

Budapest Krisztina út tetőtérbeépítés

 

A Krisztina körút 69. alatt álló Preisich Gábor és Vadász Mihály építészek által 1936-ban tervezett épület kivitelezése a háború előtt két évvel, 1937-ben indult el. Igényes anyaghasználattal, tiszta, logikus szerkesztéssel kialakított lakások születtek, pompás kilátással a Budai palotára. Az eredeti tervek furcsasága, hogy az V. emeleten az általános 2 fogatos elrendezés 5 fogatossá válik, kicsi garzon jellegű lakásokkal, mely adhoc alaprajzok erősen emlékeztetnek az 50-es években gyakorlattá vált lakásleválasztásokra, megosztásra. Ez valószínűsíthetően a közvetlenül háború előtti piaci igények gyors változásával magyarázható.

A Gellérthegy utcai hátsó szomszédos Hrsz: 7220/1 foghíj tervezői Münnich Aladár és Preisich Gábor építészek. Ennek építtetője dr. Preisich Hugóné és birtoktársai.

Az oldalsó szomszédos telken, a Krisztina körút 71. szám alatt (Hrsz: 7219) Gróf Esterházy Tatai Hitbizományi Uradalom bérháza áll, amely már a háború alatt, 1939 – 1943 közt épült. Tervezői Kerekes András és Takács Gyula építészmérnökök.

A Krisztina körút 69. házszám alatt álló vasbeton pillérvázas épület 7. emelete részben beépített. Eredetileg házmesteri lakás és mosókonyhaként hasznosították. A 7. emeleti lakás áttervezésével, az üres padlástér beépítésével egy nagyvonalú új lakás született. A Krisztina úti oldalon az eredeti tetősíkot megőrizve alakítottunk ki egy a nappali teréhez közvetlenül kapcsolódó nyitott széles teraszt.

 

 

 

Tervező: Vincze László DLA
Építész munkatárs Rády Szilveszter
Tervezés éve 2018