English

Dévai utca_Meghívásos tervpályázat

 

A meghívásos tervpályázaton részletes tervezési program alapján egy közel 200 lakásos társasház koncepcióját kellett elkészíteni.

A beépítési koncepciót a három megfelelő arányokkal kialakított benapozást, átszellőzést biztosító A-B-C jelű udvar alkotja.

A lakások optimális térelhatároló falak közötti traktusmélysége - 8,30 m - igazodik a jellemzően középfolyosós közlekedési rendszerhez, mely két függőleges felvonó és lépcsőházi blokkban kapcsolja össze a pince, földszint és emeleti szinteket.

A kétszintes mélygarázs került a terepszint alá. A lelhajtó rámpa a szomszédos irodaház gépkocsi kijárata mellé került.

A Dévai utcai fronton üzlet és szolgáltató rendeltetések kapnak helyet. A „A” jelű udvar a földszinten beépül, ebbe a zónába kerülnek a lakásokhoz tartozó, külön értékesíthető tárolók, valamint a közös, zárható kerékpártároló. Felmerülhet a tárolókkal megosztva akár bérelhető közösségi rendezvényterem létesítése is nagyméretű felülvilágító mezőkkel közvetlen kijutással az intenzív zöldtetőre.

A belső oldali részen mindenütt közvetlen kertkapcsolattal rendelkező lakások kerülnek a földszintre.

A középfolyósra szervezett alaprajzi rendszer az egyetlen, ami biztosítani tudja a beépítési mutatók optimális kihasználását.

Célunk volt az átlagosnál nagyobb terasz és erkélyfelületet adni minden lakáshoz. Az erkély és terasz mellvédeihez a lakóprojekt építészetét karakterizáló fém vagy hálós szerkezetű homlokzati perforált borítást képzeltünk el, ami készülhet festett fém, színes kompaktlemez stb.  felhasználásával.

A megtört kontúrú födémlemezekre szalagokként kerülnek fel a korlátok szerepét betöltő perforált fémlemez mellvédpanelek, helyenként két szintet átfogva. Ez a rendszer jelenti az elsődleges homlokzati síkot, ami mögött vakolt, hőszigetelt hagyományos téglafalazat jelenik meg az átlagost meghaladó méretű nyílászárókkal.

 

 

 

Tervező: Vincze László dla_Paradi Nelli
Megbízó: Pesti Házak  Zrt
Munkatárs: Kerekes Dávid
  Fürstand Júlia
  Fleischer Kata
Tervezés éve 2021