English

Közösségi Ház Újpalotán

 

KÖZÖSSÉGI HÁZ ÚJPALOTÁN
A nyilvános, országos tervpályázat célja a lakótelepekkel körbevett tér  rendezése és egy közösségi, kulturális intézmény elhelyezése.
Elsőrendű célunk volt a meglévő zöld park és az új közösségi ház szerves kapcsolatát,összeépülését létrehozni ésszerűen megoldott működési,építészeti tartalommal ,valamint reagálni a szomszédos bevásárló központ épületére.
A park felületeit egymásba úszó amőba-organizmusok kapcsolata alkotja.
Természetes módon elkülönül a burkolt “rohanó-sáv” a másként fedett és/vagy
növényzettel telepített rekreációs zónáktól. A rekreáció egyszerre szolgálja az
aktív- és passzív pihenést pihenőszigetek/vízpartok és játszóterek/tornaszerek
(street-workout) elhelyezésével. Néhány pihenő/aktív rekreációs sziget
beüvegezése alkotja a Közösségi Ház földszinti szigeteit. A rohanó sávok épületen
történő átvezetése a közönséget becsalja a belső terekbe. A nyitható földszinti
üveg homlokzatok a hétköznapi nyilvánosságot szolgálják. Az épület földtől
elemelt, lebegő áttört fehér tömege diszkréten utal a belsőben létrejövő
tartalmakra. A bejáratot is magába foglaló tömeg  felfelé kupolával nyílik meg, fénnyel  átjárt többszintes belső teret létrehozva. 





Stáb Vincze László DLA
  Ferenczi Zsófia építész
  Szántay Zsófia építész
  Frey Tamás építész
Látványtervek: Császár Szabolcs-WINTER DESIGN
  2014