English

Kisdörgicse családi ház

 

A Balaton-felvidéken Kisdörgicse önálló részét képezi az egykori Kisfaluddörgicse - Szentmiklósdörgicse - Kisdörgicse valamint Felsődörgicse - Feldörgicse - Szentpétertörgicse illetve Alsódörgicse - Boldogasszonydörgicse együtteséből keletkezett Dörgicse településnek.Nevezetességei között említhető a XII. sz- ból származó kis középkori templomrom, a romtól pár száz méterre délnyugatra található boltíves, XVIII. századi barokk kőhíd, amelyet a népnyelv római hídnak nevez.

Az építési telek a település középső részén helyezkedik el két utcai csatlakozással, ami az épület használatában, feltárásában jelent többletet. A telekhatárra épült, évtizedekkel ezelőtt elbontott gazdasági épület alapfalai a tervezés megkezdésekor még helyenként láthatók voltak.

A szabályozási előírásoknak, valamint a település hagyományaiból következően az új épület oldalhatárra került. A lineáris alaprajzi rendszer egy fedett - nyitott közlekedővel (tornác) nyílik meg a nyugati irányba az udvar felé. A tornác fontos funkciója a nyugati homlokzat megfelelő napszaktól és évszaktól függő szabályozható árnyékolása. A homlokzati síkra szerelt eltolható táblákkal a homlokzat zárhatóvá nyithatóvá válik. Az északi oromfali oldalon tágas fedett-nyitott terasz található, ehhez csatlakozik a belső térben a nappali, étkező, konyha. A hálószobák zárják a sorban felfűzött helyiségsort, melyek üvegezett ajtókkal közvetlenül a tornácra is megnyílnak.

 

 

Tervező: Vincze László DLA
Építész munkatárs Kerekes Dávid
Tervezés éve 2018

 

 


 

 

 

 

 

Helyszínrajz, telepítés

Földszinti alaprajz

Metszeti rajz

Északi homlokzat

Axonometrikus rajz

Axonometrikus rajz

Axonometrikus rajz