English

Dörgicse - lakóház átépítés

 

A Balatonfelvidéki Nemzeti Park területéhez tartozó településen az utóbbi évtizedben új parcellákon több családi ház épült. A településkép védelme itt is,úgy,mint a környező falvakban szigorú, de sajátságosan ellentmodásos. A kötelezően előírt magastető, meghatározott épülettömeg arányok, a kötelezően  előírt  anyaghasználat önmagában elégtelen egy kortárs-vernakuláris építészeti nyelv használatához.
2001-ben tervezett lakóház új tulajdonos igényei szerint kerül átépítésre. A meglévő alaptömeg,tető és alaprajzban minimális módosítások történtek.
Az új megnövelt kubusok,mint a garázs doboz és a kódisállás homogén,összefüggő deszkaburkolattal ,könnyűszerkezettel készül. Az épület körül a fával burkolt megnövelt terasz köti össze a kertet a belső terekkel.





tervező: Parádi Nelli -Vincze  László
látványterv: Henk Barbara
statika: Erdélyi Tamás
tervezés: 2009