English

E4_01

 

Épületeinknél egyre fontosabb szempont a környezettudatosság, az energiahatékonyság, a fenntarthatóság. Az EU az egyes tagállamoknak mind szigorúbb irányelveket szab az épületek energiafelhasználása terén. 

A feladat egy olyan energiatudatos családi ház megtervezése volt, amely kielégíti a várhatóan 2020-tól bevezetésre kerülő új épületenergetikai előírásokat, közel nulla energiafelhasználású és energiaszükségletének jelentős részét megújuló energiaforrásokból fedezi. A tervezési programot a WIENERBERGER Zrt. magyarországi csapata állította össze. A tervezési munka alapját egy részletes és alapos energetikai tanulmány adta, mely a közel nulla energiaigényű lakóépületek építészeti és gépészeti optimalizálását vizsgálta különböző szempontok alapján, úgy mint: az épület tömegformálása, az ablakfelületek aránya, tájolása, az alkalmazott szerkezetek, az árnyékolás, a beépített épületgépészeti rendszerek.

A tervezés során törekedtünk a fenti tényezők legoptimálisabb megoldásainak integrálása mellett építészetileg egyedi, igényes esztétikai minőségű házak megformálására. A  WIENERBERGER Zrt - vel összeállított projekt egy földszintes és egy emeletes mintaépület kidolgozását célozta meg.


Emeletes ház

Az épülettömeg formálásának fő eleme, hogy a földszint felett csak részben épül be a második szint. A ferde tetősík alatt a nappali légtere megnő, az emeleti szint pedig egy galériával kapcsolódik a nappali légtéréhez. Az emelet tömege a déli és nyugati oldalon a földszinten túlnyúlva filigrán acél oszlopokra támaszkodik, a nyári időszakban természetes árnyékvetőt képezve. Az emeleti gyerekszobák visszahúzott homlokzati síkja a tömegformálás mellett szintén a természetes árnyékolást szolgálja.

E4 HÁZ

E4 HÁZTERVEK

E4 FACEBOOK

YOUTUBE

FELÉPÜLT MAGYARORSZÁG ELSŐ E4 TÉGLAHÁZA

Tervező: Vincze László DLA - Pintér Viola
Látványtervek: Papp Tamás
Energetika: Cser Ildikó
Tervezés: 2013
   
 Megbízó  WIENERBERGER Magyarország