English

Családi Ház - Balatonfüred

 

Az enyhén lejtős telek Balatonfüred üdülő övezetében fekszik. A telket délkeleti irányból nagy forgalmú út határolja, mely elsődleges szerepet játszik az épülettömeg kialakításában. Az épület egyszerű tömegformálása, a hátraforduló ’L’ alak, képes biztosítani a kívánt zajcsillapítást, a nyári meleg időszakokban a szükséges hővédelmet, árnyékolást és vizuális kapcsolatot enged a Balaton felé irányuló kilátás és a belső, intim zöldfelület irányába. Az épület alápincézett, földszint és emelet beépítéses, alacsony hajlásszögű, fémlemez fedésű tetővel kialakított. A ház szíveként, a földszinten a konyha-étkező térsorhoz kapcsolódik egy olyan intenzív használatú terasz, nyári konyha, melynek fedettségét és egyben árnyékolását az emeleti épülettömeg biztosítja.

A homlokzati felületeket kézi vetésű téglaburkolat borítja, mely rusztikus jellegéből fakadóan finoman tagolja, mintázza a nagyobb, összefüggő felületeket. A szerelt téglaburkolat az esztétikai szerepen túl, a zajcsillapításban is szerepet játszik, ezen felül szerkesztési szabálya lehetővé teszi a tervezett perforált felületek kialakítását. Az épület fűtését és hűtését talajszondás hőszivattyú végzi.

Épület összes hasznos alapterület: 332 m2





Tervező: Vincze László DLA - Ferenczi Zsófia
Látványterv: Ferenczi Zsófia
   
Gépészeti tervezés: PhQ Kft. - Sor Zoltán, Csőke Tamás, Kiss József
Elektromos tervező: Nagy Attila, Mészáros Balázs
Statikai tervezés: Konstruaterv Kft.- László Viktor
Épületszerkezetek: Aganor Építész Stúdió - Szutor Tamás, Rákosa Sándor
Kerttervezés: Égig Érő Fű Kft.- Bán Karolin
   
Tervezés: 2013-2014