140 lakásos társasház, Zugló

Budapest XIV. kerületében, a Szugló utca – Bartl János út behatárolta telek szabálytalan megosztási vonallal két részre tagolódik, így a beépítés két önálló, mélygarázzsal kialakított tömbből áll.

SZUGLÓ UTCAI TÖMB

A beépítésnél a lépcsőzetes, déli irányba folyamatosan emelkedő épületkontúr a településképi – főépítészi elvárásokból fakad.

A nagyobb lakásszámot produkáló tömb a belső udvar köré szervezett középfolyosós alaprajzi kialakítással készül, hangsúlyozottan a földszinten jelentős közterületi megnyitással a Szugló utcai gyalogos sáv felé, ahol kávéházakat, kis üzleteket, irodákat helyeztünk el.

Az épület külső, zöld kert felé eső földszinti részein lakások vannak, az emeleten nagyméretű erkélyekkel csak lakások kaptak helyet.

Négy lépcsőházi maggal történik az épület feltárása, a parkolási követelményeknek megfelelően

kiépített mélygarázsból a behajtás és kihajtás egy, a Szugló utcára kikötő rámpáról történik.

BARTL JÁNOS UTCAI TÖMB

A Bartl János utca oldali rész IZ/L övezet előírásai szerint beépíthető.

A két egybevágó lakótoronyot a földszinti lepény köti össze, az ebben elhelyezett intézmények függetlenek a lakóházak lépcsőházi rendszerétől, önálló bejáratokkal rendelkeznek.

A két torony fogatolt közlekedési-lépcsőházi szervezésű, emeleti szinteken 4-4 lakással. A pinceszinti mélygarázs összeköti a két lépcsőházra szervezett struktúrát.

ÉPÍTÉSZETI KARAKTER

Mindkét épülettömbben a lakásokhoz nagyméretű erkélyek tartoznak. Az erkélyek folytonos szalagként keretezik az épület homlokzatát, hol tömör kialakításban – ez a Szugló utcai tömbnél történik, hol a vakolattal azonos törtfehér színben perforált fémlemezből. A zárófödémek extenzív és intenzív zöldtetővel készülnek, épületgépészete megújuló energiára alapul.

Felelős tervező: Vincze László dla

Építész tervező: Parádi Kornélia, Asztalos Gergő, Rády Szilveszter, Baktay Andrea

látványtervek: Császár Szabolcs

Megrendelő: Green Village Kft.

Épületgépészet: PhG Kft.

Elektromos terv: Bati Vill Kft. – Mészáros Balázs

Statika: Mutulus Kft. – Balázs Géza

Kertterv: Vár Kert Kft. – Nemes Zoltán

Tűzvédelem: Gombik Károly

Tervezés: 2018