Majorság, Köveskál

A majorság közvetlenül a település szélén terül el, festői környezetben, a Káli medencében. Egy szarvasmarhatelep, majd később sertéstelep működött itt.

Szerencsém volt, ölembe hullt egy munka.

Olyan emberek kerestek meg, kértek fel tervezésre, akik felkészültebbek, vakmerőbbek voltak nálam. Élvezetes, sokszor drámai fordulatokkal tarkított volt az együtt dolgozás.

Volt egy közös platform, John Pawson és a Baron House. Egy csupa fehér épület a puszta közepén, Svédországban, amit a mester 2006-ban tervezett. http://www.johnpawson.com/architecture/residential/europe/baronhouse/

Szerencsém volt, mert a majorságra vonatkozó szabályozás más, mint a falu lakóövezetében anyaghasználatban, tömegképzésben megengedőbb.

A munka a terület felmérésével indult két évvel ezelőtt, esőben, szabadon kószáló, öntörvényű malacokat és kocákat kerülgetve.Tihanyi Dominikáékkal kidolgoztunk egy programot, amiben a mandulatermesztésre, levendula, fűszer ültetvényekre alapozódott a gazdálkodás. A cél egy több lépcsőben megvalósítható táj és építészeti koncepcióval, magát eltartó kisgazdaság létrehozása.

Ehhez a falun kívüli mandulással körbeölelt tájhoz kerestünk referenciát, kiindulást és találtuk meg Pawson épületét.

Az ötvenes években típusterv alapján épített mintegy 80 méter hosszú állattartó épületet megtartottuk, rendbe hoztuk, ide kerültek a gazdálkodás fő elemei: raktárakat, géptároló, szolgálati lakás.

Az új épületet egy lebontott traktorszín helyére terveztük.

A képlet egyszerű: 45 fokos nyeregtetővel szerkessz egy hosszú házat, vágd el úgy, hogy egy hosszabb, rövidebb darab szülessen, majd ezeket húzd szét és használd a keletkezett teret udvarként,teraszként a kint és bent átmeneteként. Ültess egy fát a közepére!

A nappali étkező konyha összenyitott tereit egy kandallóval összeépített falfillér tagolja. A nagy légterű nappalit a tetőszerkezeti síkok zárják felülről.

A lehető legszélesebb osztatlan üvegfelületeket alkalmaztuk, eltolható, valamint harmonika szerűen mozgatható fa árnyékoló táblákkal, egyszerű, takarás nélküli görgős vasalatokkal.

A falak fehérre vakoltak, a tető fehér acél hullámlemez héjalást kapott.

Belül a fehér a fehérben elv a festett falakon és mennyezeten folytatódik A belső ajtók, padlóburkolat és beépített bútorok natúr tölgyből készültek. Földgáz bekötéssel nem rendelkezik az ingatlan. A pincébe automatizált pellet kazán került.

A belsőépítészeti, világítási koncepció, annak részleteinek kidolgozásában Zavadzky Éva volt a tervezőtárs.

Építész partnerem és tervezőtársam Páczelt Péter volt.

Selyem Anikó, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park építésze, valamint Krizsán András építész támogatása és szakmai tanácsai tették lehetővé a koncepció elfogadását.

Az, hogy felépülhetett, Ther Antal mérnök úrnak, Paczolay Zoltán kivitelezőnek köszönhető.

No meg az általam nagyra becsült Megbízóimnak!

Építészet: Vincze László dla, Páczelt Péter

Belsőépítészet: Zavadzky Éva, Vincze László

Statika: Ther Antal

Épületgépészet: PhQ Kft.- Kiss József, Sor Zoltán

Villamos tervek: Benke Szilveszter

Tájépítészet: Új Irány:Tihanyi Dominika, Kovács Árpád

Kivitelezés: Paczolay Kft.

Asztalos szerkezetek  Molnár Tamás asztalos

Tervezés: 2008