Breuer Marcell köztéri emlékoszlop pályázat

A Dél Dunántúli Építész Kamara nyilvános alkotói pályázatot hirdetett egy Breuer Marcell emlékére felállítandó emlékoszlop tervezésére 2023 márciusában. Stúdiónk indult a pályázaton.

Koncepciónk kiindulópontja Breuer Marcell talán legjelentősebb épületének, a New York-i Whitney Museum of American Art-nak ikonikus ablaka. Az ablak, mint építészeti archetípus gazdag jelentés szimbolikával rendelkezik. A kitekintés, a szabadság, a nyitottság szinonimájaként használja a kultúra, a művészet. Ez a jelentéstöbblet az építészeti munkákban a funkcionalitáson túl kiemelt szerepet kap az épület karakterének formálásában. Breuer építészeti nyelvének talán legeredetibb része a Whitney Múzeum ablakkompozíciója. Az 1966-os elkészültekor komornak, nehéznek, sőt brutálisnak tartott Breuer házat ma már merésznek, erősnek és innovatívnak tekintik, és New York egyik legjelentősebb épületeként tartják számon.

A végleges változat egyetlen síkkompozícióra redukálta a térbeli elemet, megtartva a nyílás kontúrját. Anyaga törtfehér finombeton, felülete ásványi impregnálással kezelt. A feliratok a betonfelületre savmaratással és festéssel kerülnek.

A Breuer Marcell sétánynak élénk a gyalogos forgalma. Fontosnak ítéltük meg, hogy a hely az arra járót megállásra késztesse, legyen néhány perc, amit szemlélődéssel, emlékezéssel tölt.