DC OFFICES, Budapest

A Budapest XIII. kerület Váci út tömbjei látványos átalakuláson mentek keresztül az utóbbi 10 évben, felépült több tucat irodaház, intézmény és vállalati központ.

2007 nyarán indult el a tervezési munka, az ANGYALFÖLDI LAKÁSÉPÍTŐ RT. felkérésére és megbízásával. A Váci út és Dunyov István utca sarkán két telek összevonásával keletkezett az építési hely. Dunyov István 48-as honvédtisztről, és Garibaldi ezredeséről nevezték el a kis, Váci útra kifutó utcát, melynek másik sarkán a Felvonógyár védett homlokzatú épülete áll.

A telek mérete 2013 nm, a beépíthetőség 60%. Bruttó szintterület: 8050 nm. Összes beépített alapterület 10800 nm.

A létesítmény irodaház, felszín alatt két szinten mélygarázzsal, összesen 129 parkolóval. A földszinten üzletek vannak, a 6 általános emeleti szinten, és a visszahúzott 7. szinten kizárólag irodai funkciók kaptak helyet.

A hosszhomlokzatot a saroknál ívesen átfordítottuk a Váci útra.

Egymástól eltérő méretű keretek jellemzik a homlokzati felületformálást. A fehér színű keret az üvegezett sík elé 60 cm-el előreugrik. Anyaga fehér alumínium lemez burkolat. Rögzítésük alumínium segédszerkezetekkel történik.

A 7. emeleten sík üvegtáblákból poligonokat képezünk és ez követi az alaprajzi íves kontúrt.

Kétszintes mélygarázs szolgálja ki az épület előírásoknak megfelelő számú parkolási igényét. Egy a súlypontban kialakított lépcsőházi mag szervezi a függőleges közlekedést. Három 10 személyes lift kerül ezen belül kialakításra.

A létesítmény visszahúzott homlokzatú földszintjén a Dunyov utca felől nyílik meg a főbejárat, az előtérben 24-órás portaszolgálat felügyeli a be- és kiközlekedést. A Váci úti oldalon közel 100 nm-es alapterülettel patika létesül, az ugyanitt korábban is létezett gyógyszertár helyén. A földszinti közvetlenül utcával érintkező tereket bérelhető üzletekként lehet hasznosítani.

A mélygarázsba történő be- és kihajtás a Dunyov utcai oldalon, az épület végében történik. Mellette alakítottuk ki azt a belső udvarig futó áthajtót, melyről a hulladéktároló, gázmérő is elérhető. Az áthajtó és gépkocsi lehajtó automata ráccsal zárható.

Méretével nem tartozik a legnagyobb irodaházak közé, általános emeleti szinteken a Váci úti oldalon 500 nm, míg a Dunyov utcai oldalon két,150 és 230 nm-es irodai egység alakítható ki, I. osztályú irodaházhoz rendelt épületgépészeti rendszerrel. Az alaprajzi szerkesztés, valamint épületgépészeti alapstruktúra lehetővé teszi ezek összevonását, egy bérleményként történő kezelését is.

Nagyteres irodai alaprajz épp úgy kialakítható, mint cellás, egyéni igényeknek megfelelően. A legfelső 7. emeleti szint visszalépcsőzik, így az itt elhelyezett bérleményt nagy kiterjedésű terasz öleli körbe.

A tervezés kezdeti fázisában a plasztikus fehér keretekbe strukturált függönyfalakat terveztünk, ezt az ívesen átforduló homlokzati mező igényelte leginkább, megvalósítva egy feszített, szinte osztás nélküli üvegfelületet. A költségek féken tartása miatt végül álstrukturált rendszer valósulhatott meg.

Az ERCO hazai képviselete, Haász Ferenc közreműködésével dolgozta ki a homlokzat világítási koncepcióját.

A recepció-előtérben egy 4 m x 3,5 m méretű átlátszó üveg térhatároló készült Verebics Katalin festőművész tervei alapján. A grafikai terv szerint kétrétegű üvegre plotterrel vitték fel a fekete fehér kompozíciót.

Építészeti tervezés: Vincze és László Kft. : Parádi Nelli, Vincze László dla 

Építész munkatárs: Pintér Viola, Páczelt Péter, Parragi Tamás

Építészeti látványtervek: Koncz Zoltán

Belsőépítészet: Tardos Tibor

Belső térhatároló üvegfal  terve: Verebics Katalin festőművész

Statika: Volszky Marianna, Erdélyi Tamás

Épületgépészet I.: Kiss József, Sor Zoltán

Épületgépészet II.: Kádas Károly

Épületvillamosság: Dorgai Károly

Külső világítás terve: Haász Ferenc – ERCO Hungária Kft.

Kerttervezés: Bán Karolin

Épületakusztika: Csott Róbert

Épületszerkezetek: Csott Róbert

Tűzvédelem: Varga Miklós

Gen. Kivitelező: PORR  Kft.- Varjú László projekt felelős

Homlokzatburkolat: ALUFE – Varga Zoltán

Hidegburkolatok: RATSKÓ-BAU

Egyedi lakatos szerkezetek: MEGASZER – Füstös Péter

Homlokzati felirat: TRIFORM NEON Kft.

Építtető: DUNYOV PROJEKT KFT.

Projekt koordinátor: Koplányi János – Dunyov Projekt Kft.

Generál tervező: AL Holding

Project manager: Frey Tamás –  AL Holding

Tervezés: 2007-2008

Kivitelezés: 2008-2010