E4 családi házak

Épületeinknél egyre fontosabb szempont a környezettudatosság, az energiahatékonyság, a fenntarthatóság. Az EU az egyes tagállamoknak mind szigorúbb irányelveket szab az épületek energiafelhasználása terén. 

A feladat egy olyan energiatudatos családi ház megtervezése volt, amely kielégíti a várhatóan 2020-tól bevezetésre kerülő új épületenergetikai előírásokat, közel nulla energiafelhasználású és energiaszükségletének jelentős részét megújuló energiaforrásokból fedezi. A tervezési programot a WIENERBERGER Zrt. magyarországi csapata állította össze.

A tervezési munka alapját egy részletes és alapos energetikai tanulmány adta, mely a közel nulla energiaigényű lakóépületek építészeti és gépészeti optimalizálását vizsgálta különböző szempontok alapján, úgy mint: az épület tömegformálása, az ablakfelületek aránya, tájolása, az alkalmazott szerkezetek, az árnyékolás, a beépített épületgépészeti rendszerek.

A tervezés során törekedtünk a fenti tényezők legoptimálisabb megoldásainak integrálása mellett építészetileg egyedi, igényes esztétikai minőségű házak megformálására.

A WIENERBERGER Zrt – vel összeállított projekt egy földszintes és egy emeletes mintaépület kidolgozását célozta meg.

Földszintes ház

Az egyszerű, vakolt struktúrájú földszintes tömeget sátortető fedi le, melyet egy, a gépészeti kivezetéseket magában foglaló könnyűszerkezetes kürtő zár. A tető a külső falakon túlnyúlva filigrán acél oszlopokra támaszkodó tornácot képez, mely a nyári időszakban természetes árnyékvetőként szolgál. Téli időszakban az acél oszlopok közé szerelt keretes üvegtáblákkal a tornác zárható, így hozva létre egy napcsapdaként is működő puffer teret. Ebben a változatban egy külső-belső megközelítésű, átlagosnál nagyobb méretű gépészeti-fűtési helyiség teszi lehetővé az adott konkrét helyből, és építtetői igényekből fakadó faelgázosító kazán, gázüzemű rendszer, vagy hőszivattyú elhelyezését.

Emeletes ház

Az épülettömeg formálásának fő eleme, hogy a földszint felett csak részben épül be a második szint. A ferde tetősík alatt a nappali légtere megnő, az emeleti szint pedig egy galériával kapcsolódik a nappali légtéréhez.

Az emelet tömege a déli és nyugati oldalon a földszinten túlnyúlva filigrán acél oszlopokra támaszkodik, a nyári időszakban természetes árnyékvetőt képezve. Az emeleti gyerekszobák visszahúzott homlokzati síkja a tömegformálás mellett szintén a természetes árnyékolást szolgálja.

Tervezés: 2013