Irodaház koncepció, Budapest

Süllő Irodaház, XIII. kerület Budapest – KONCEPCIÓTERV

A tervezési terület Budapest XIII. kerület kiemelt városközponti környezetében, a Váci út – Süllő utca – Visegrádi utcák által határolt tömbben helyezkedik el. A saroktelek a Váci út szervizútja, illetve a kétirányú Süllő utca felől közelíthető meg. A telken jelenleg a Váci út felől egy kétszintes irodaépület, a Süllő utca mentén egy egyszintes gyárépület áll.

Az ingatlan két telekre, illetve tömbre osztásával a beruházás szakaszolható, könnyen ütemezhető, külön-külön, de egyszerre is fejleszthető. Ugyanakkor építészetileg egységet képez, a két ütem megjelenésében azonos építészeti karaktert képvisel.

Mindhárom utcafronton a földszint és első emelet homlokzati síkjának 3,5 m-es visszahúzásával – ferde síkkal kialakított, kifelé dőlő portálszerkezetével az utcateret kiszélesítettük, így bővítve azt a közforgalom részére. Az így kiszélesített járdamező fák telepítését teszi lehetővé, felértékelve ezáltal a gyalogos sáv szerepét.

A további szintek homlokzatai tömbszerű, tömör parapetes ablaksávokkal kialakított felületek, melyeket több szint magas visszahúzott „negatív dobozokkal”/ üveg beharapásokkal tagoltunk. A homlokzatok szürke eternitpala burkolatot kapnak. A 7. emelet 45°-os ferde behúzásával tör vissza a tömeg, mely fémlemez fedést kap.

A Váci úti tömb „keretes” beépítésű, egy közel 500 m2-es fedett udvart fog közre. Ez a bevilágító tetőszerkezettel, a 7. szint felett fedett aula kapcsolja össze a földszinten a kávézót, éttermet, az üzleteket, a közlekedőket.

A Visegrádi úti tömb L-alakú beépítése egy intenzíven zöldesített udvarral egészül ki. Ez a kert- és tájépítészeti elemekkel tervezett belső udvar nappal közparkként működhet. A terv része a két tömbön keresztülvezető passzázs, mely az árkád, fedett – nyitott aula és a zöldfelület összenyitásával, felfűzésével jön létre.

A két tömbben összesen 46.000 nm alapterület beépítése tervezett.

Tervezés: 2009