Közösségi Ház, Újpalota

ORSZÁGOS TERVPÁLYÁZAT

A nyilvános, országos tervpályázat célja a lakótelepekkel körbevett tér rendezése és egy közösségi, kulturális intézmény elhelyezése.

Elsőrendű célunk volt a meglévő zöld park és az új közösségi ház szerves kapcsolatát, összeépülését létrehozni ésszerűen megoldott működési, építészeti tartalommal, valamint reagálni a szomszédos bevásárló központ épületére.
A park felületeit egymásba úszó amőba-organizmusok kapcsolata alkotja.
Természetes módon elkülönül a burkolt „rohanó-sáv” a másként fedett és/vagy növényzettel telepített rekreációs zónáktól. A rekreáció egyszerre szolgálja az aktív- és passzív pihenést pihenőszigetek/vízpartok és játszóterek/tornaszerek (street-workout) elhelyezésével. Néhány pihenő/aktív rekreációs sziget beüvegezése alkotja a Közösségi Ház földszinti szigeteit. A rohanó sávok épületen történő átvezetése a közönséget becsalja a belső terekbe. A nyitható földszinti üveg homlokzatok a hétköznapi nyilvánosságot szolgálják. Az épület földtől elemelt, lebegő áttört fehér tömege diszkréten utal a belsőben létrejövő tartalmakra. A bejáratot is magába foglaló tömeg felfelé kupolával nyílik meg, fénnyel átjárt többszintes belső teret létrehozva. 

Tervezés: 2014