A Petersen Tegl manufaktúra meghívására Dániába utaztunk

A Petersen Tegl egy családi tulajdonban lévő tégla- és csempetermékeket gyártó vállalat, melyet 1791-ben alapítottak, székhelye a dániai Sønderjyllandban található Broager. A hagyományos gépi megmunkálás mellett több tégla termékük a befejező munkafázisban kézzel készül. A tulajdonos Chrsitian Petersen elmondása szerint nincs olyan termék, amit ne tudnának legyártani, nyitottak bármilyen egyedi megrendelésre, tervezőkkel, megrendelőkkel az együttműködésre. Nemzetközi hírű termékük a Kolumba tégla, melyet Peter Zumthor svájci építésszel együttműködésben fejlesztettek ki a kölni Kolumba Múzeum számára 2000-ben. A hosszú, karcsú téglát 30 színben gyártják és több mint 30 országban értékesítik. Jelenleg ezt tartják a „a világ legdrágább téglájának”.

A cég neves építészekkel működik együtt, így nagy megtiszteltetés volt számunkra a meghívás. Christian A. Petersen tulajdonos és Ingrid Kathrin Groke építész személyesen vezettek végig az üzemen, és mutatták be a gyártás teljes folyamatát. Hálás köszönettel tartozunk az egyedülálló élményért.

Munkáink közül a Siófokon épülő családi ház homlokzatának látszótégla burkolata készül a Petersen Tegl manufaktúra termékéből, köszönhetően az építtető nyitottságának és a tégla iránti elkötelezettségének.

https://en.petersen-tegl.dk/about-us/since-1791/

A képek forrása: Petersen Tegl