Sakk Akadémia, Budapest

Az elmúlt ötven évben a Kis-Sváb-hegy nyugati erdős zöld szegélye 2-3 szintes, társasházakkal épült be zömében a 70-es években a kornak megfelelő építészeti zsánerrel, a hazai késő modern hagyományai szerint.

Az ingatlanon erősen lepusztult, feltételezhetően a két háború közötti évekből származó, részben alápincézett lakóépület állt, ennek bontása 2018-ban megtörtént.

A szemközti telken 1977-ben elkészült Iványi László tervezte, korának emblematikus magasházai határozzák meg a településképet.

A tervezési programot az emeleten lakások, földszinten intézményi funkció alapján állítottuk össze. A földszinten az intézményi területen Polgár Judit nemzetközi nagymester által létrehozni kívánt Sakk Akadémia kap helyet.

A földszint fölötti két lakószinten 2-2 eltérő alaprajzú lakást alakítottunk ki. Az épület alápincézett, gépkocsitároló és a lakásokhoz tartozó egyéb tárolóhelyiségek, gépészet kap helyet a föld alatt.

A lakásokhoz nagyméretű erkélyek tartoznak a kedvező déli benapozott homlokzaton, egyben ez az egyenesekből és ívekből szerkesztett tagolt erkélysor adja az épület sajátos karakterét. A földszinti intézmény külön személyi bejáratot kap az Istenhegyi út felől, az erkélyek ívét ismétlő előtető vezeti be az épületbe az érkezőt. A Tusnády köz felől, az Északi homlokzati oldalon érhető el a társasház, a lépcsőház bejárata. A lépcsőház, a felvonó a felsőbb szinti lakások kiszolgálása mellett az intézmény parkolóinak belső megközelítését is szolgálja.

Az Északi homlokzaton síkban tartott, változó méretű nyílászárókkal tagolt architektúra jelenik meg. Az épület benapozott oldala erkélylemezekkel erősen tagolt, függőleges lamellás szerkezettel kontúrozott, melynek jelentős passzív árnyékoló hatása van.

Tervezés: folyamatban