Társasház, Budapest

Budapest XIII. Szegedi úti társasház

A tömb fejlesztését az SL Group kezdte, ennek eredményeként elkészült a Narancsliget Lakópark első negyede, de 2011-ben a beruházás megfeneklett. A Budapest, XIII.ker. Szegedi úti zártsorú beépítésű tömb alaprajzi kialakítását a szabályozási tervben jelölt kötelező építési hely determinálja. A meglévő épület, melyhez csatlakozni kell 22 m széles tűzfallal zárul. Ehhez a tömeghez jól benapozott, használható lakásmélységgel csatlakozni nem lehetséges. Ezért a lakószintek középfolyosóit kitágítottuk, így jött létre egy nagy belvilágú belső udvar, a klasszikus budapesti belső gangos házmodellhez hasonló közlekedő hidakkal.
Az udvar súlypontjában elhelyezett lépcsőház és felvonó alkotta vertikális közlekedő mag szolgálja ki a kétoldali függőfolyosókat. A belső udvar felül nyitott, így a lakásoknak természetes szellőzést és benapozást egyaránt biztosít.

A lakások mindegyikéhez bútorozható méretű terasz tartozik, ezek előtt a homlokzati síkban elhelyezett színes, harmonika mozgatású árnyékoló szerkezet kap helyet, ami a főhomlokzatnak jellegzetes megjelenést kölcsönöz és a déli homlokzat benapozásból fakadó hőterhelését szabályozza.

Tervező: Vincze László DLA

Beruházó: HA-RE INVEST

Munkatárs: Frey Tamás, Ferenczi Zsófia, Zétényi Zsófia, Parádi Nelli

Látványterv: Vinter Design – Császár Szabolcs

Gépészeti tervező: PhQ Kft. – Sor Zoltán, Csőke Tamás, Kiss József

Elektromos tervező: DORTERV – Dorgai Károly

Statikai tervező: Konstruaterv Kft.- László Viktor

Épületszerkezetek: Barta Ferenc, Csott Róbert

Kerttervezés: Égig Érő Fű Kft. – Bán Karolin

Közlekedés: Rhorer Ádám

Tervezés: 2015