Hotel koncepcióterv, Budapest

Budapest VI. kerület Paulay Ede utca 52.

A szóban forgó ingatlan jobb oldali szomszédja egy különleges, Budapest egyik legszebb műemléki épülete, az Andrássy út ékköve. Petschacher Gusztáv 1882-ben tervezte a Fővárosi Casino épület Részvénytársaság tulajdonába került ingatlanon a háromszintes neo-reneszánsz épületet, a Párizsi Nagyáruházat. Később 1958-ban Divatcsarnokká nevezték át az épületet.

A Paulay Ede utca 52. eklektikus bérházat a háborúban találat érte, tetőszerkezete elpusztult, amit a mai napig nem pótoltak. Belső, udvari traktusaiban durva, adhoc átalakítások, bontások, bővítések eredményei látszanak. Az eredeti, finom vakolatarchitektúrát a többszöri homlokzati felújítások során   eltűntették, silányan leegyszerűsítették.

A koncepcióterv egy hotel megvalósításának lehetőségét vizsgálja az utcai szárnyon 4 új emeleti és tetőtéri szint ráépítésével. A ráépítéssel nyert bővítmény nagyméretű üvegezett homlokzati elemekkel nyílik meg az utca felé.

A vizsgálati terv nem valósult meg, az eklektikus épület gazdát cserélt, majd műemléki védettsége ellenére a kerületi főépítész iroda jóváhagyásával bontásra ítéltetett.

Tervezés: 2016