Társasház, Budapest

MEGHÍVÁSOS TERVPÁLYÁZAT

A meghívásos tervpályázat szerint egy közel 200 lakásos társasház részletes tervezési programját kellett kidolgozni a Dévai utca 14-re.

A beépítési koncepciót a három, megfelelő arányokkal kialakított, benapozást és átszellőzést biztosító A-B-C jelű udvar alkotja.

A lakások optimális térelhatároló falak közötti traktusmélysége – 8,30 m – igazodik a jellemzően középfolyosós közlekedési rendszerhez, mely két függőleges felvonó és lépcsőházi blokkban kapcsolja össze a pince, földszint és emeleti szinteket.

A kétszintes mélygarázs került a terepszint alá. A lehajtó rámpa a szomszédos irodaház gépkocsi kijárata mellé került.

A Dévai utcai fronton üzlet és szolgáltató rendeltetések kapnak helyet. A „A” jelű udvar a földszinten beépül, ebbe a zónába kerülnek a lakásokhoz tartozó, külön értékesíthető tárolók, valamint a közös, zárható kerékpártároló. Felmerülhet a tárolókkal megosztva akár bérelhető közösségi rendezvényterem létesítése is, nagyméretű felülvilágító mezőkkel közvetlen kijutással az intenzív zöldtetőre.

A belső oldali részen mindenütt közvetlen kertkapcsolattal rendelkező lakások kerülnek a földszintre.

A középfolyósra szervezett alaprajzi rendszer az egyetlen, ami biztosítani tudja a beépítési mutatók optimális kihasználását.

Célunk volt az átlagosnál nagyobb terasz- és erkélyfelületet adni minden lakáshoz. Az erkély és terasz mellvédeihez a lakóprojekt építészetét karakterizáló fém vagy hálós szerkezetű homlokzati perforált borítást képzeltünk el, ami készülhet festett fém, színes kompaktlemez stb.  felhasználásával.

A megtört kontúrú födémlemezekre szalagokként kerülnek fel a korlátok szerepét betöltő perforált fémlemez mellvédpanelek, helyenként két szintet átfogva. Ez a rendszer jelenti az elsődleges homlokzati síkot, ami mögött vakolt, hőszigetelt hagyományos téglafalazat jelenik meg az átlagost meghaladó méretű nyílászárókkal.

Tervezés: 2021