Ifjúsági tábor, Káptalanfüred

A 60’ as években létesült tábor elsősorban gyermekek elhelyezését, nyári nyaraltatását célozta meg. A típustervek alapján előregyártott faházakat az oroszlányi szénbányák dolgozói társadalmi munkával helyezték el  és fejezték be a szakipari, kertalakítási munkákkal. Az akkori igényeknek megfelelő épületállomány 4 évtized alatt teljesen elhasználódott. Az ifjúsági tábor rekonstrukciója vált szükségessé.

A konyha-étterem főépület tartószerkezete, falazott szerkezetei megmenthetők.

LAKÓDOBOZOK

A rekonstrukció eredményeként alapvetően idényjellegű marad a felhasználás, de a gyerekek táboroztatásán túl családok számára is lehetővé válna a létesítmények használata. Ezt szolgálja az új könnyűszerkezetes lakódobozok variálható alaprajzi kialakítása.

PARK

A tábor használhatóságának feltétele az épületállomány korszerűsítésén túl a park rendezése, élhetőbbé, használhatóbbá tétele. Fontos a sportpályák korszerű felújítása, újra használatóvá tétele. A kis szállásépületek újragondolása elválaszthatatlan a kiszolgáló főépület funkcionális átszervezésétől és egy barátságosabbá formált építészeti arculat megteremtésétől.

KÖZÖSSÉGI ÉPÜLET

A jelenlegi, teljesen amortizált, leromlott állagú konyhaépületet közösségi hellyé kívánjuk alakítani oly módon, hogy belső, alaprajzi átalakítással egy büfé, fedett-nyitott közösségi tér és vizes blokk, raktárak kerülnek az eredeti konyhaüzem, szociális rész helyére. Feltételezésünk szerint ekkora főzőkonyha ma már nem üzemeltethető gazdaságosan. A reggeli kisebb, szerényebb, büfé jellegű  infrastruktúrával megoldható, a főétkezést beszállítással lehet megoldani.

Tervezés: 2015